Jämför Elpriser

Om du är ute efter att välja elbolag har du kommit helt rätt. Här finner du nämligen jämförelse av elpriser i en övergripande lista.

Att jämföra elpriser kan bli en lukrativ affär, både för dig som bor i villa eller i bostadsrätt. Förutom att priset på el skiljer sig mellan diverse aktörer finns det även en hel del rabatter och erbjudanden att lösa in.

Detta gäller särskilt för dig som ingår i vissa utvalda samhällsgrupper, förslagsvis studenter och pensionärer.

Hur som helst, har vi gjort vårt yttersta för att presentera en objektiv sammanfattning över de billigaste elleverantörerna tillsammans med deras elavtal på den svenska marknaden.

Jämför elpriser här:

1. Fortum

Fast avgift: 42 kr/månad.

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

2. Göta Energi

Fast avgift: 45kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: 500 kr i presentkort.

3. Telge Energi

Fast avgift: 49kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: slipp fast avgift (12 månader) värde ca 500kr.

4. Greenely

Fast avgift: 69kr / månad

✓ Analysera eldata
✓ 100 % grön el
Smart app

Hur jämför man elpriser?

elavtal

Att veta vilket av alla elbolag man ska välja kan innebära problem. Inte minst eftersom det finns en hel del terminologier och begrepp som man åtminstone bör ha lite ytligt koll på. Detta eftersom dessa påverkar elpriset och därför månadskostnaden. Därtill, tillkommer det en hel del extrakostnader, mer om det längre ned.

Idag finns det över 100 olika leverantörer av el i Sverige – vilket medför en hel del jämförande och uppskattningar om man ska kontrollera alla dessa elpriser och månadskostnader. Vi har därför gjort det enkelt för dig att välja rätt elavtal. Istället för att rangordna alla dessa leverantörer av el, har vi valt att skala ned aktörerna till en – minst sagt konkurrenskraftig lista.

Du finner därför bara fyra elbolag på vår webbplats. Detta handlar främst om att förenkla för konsumenter att göra ett val, då elbolagen som återfinns här har gång på gång visat att de erbjuder den billigaste elen.

Om det skulle tillkomma ett nytt elbolag med ännu billigare el, kommer vi såklart att addera och ta bort en aktör från listan. Poängen är att hålla listan kortfattad, för att på så vis kunna leverera en generell karta över elpriser i Sverige.

Jämföra el

Eftersom det finns så pass många olika aktörer kan det därför vara tufft att hitta den billigaste elen. Särskilt om man syftar till att göra granskningen och jämförelsen på egen hand. Dock är det alltid viktigt att göra en egen research, oavsett vad man ska handla.

Rabatter och erbjudanden

En brännande faktor när det kommer till att hitta billiga elpriser i Sverige är givetvis att lokalisera rabatter och erbjudanden. Man bör dock vara vaksam på rabatterna. Åtminstone, bör man alltid ha lite framförhållning och sätta olika rabatter i perspektiv.

Ett avtal kommer du ha under lång tid, det är därför viktigt att du inte bara väljer elbolag baserat på rabatten som ges när du genomför ditt köp. Istället bör man ha alltid ha ett större perspektiv, särskilt när det handlar om erbjudanden. Man vill helt enkelt identifiera bra rabatter sammanflätat med en billig månadskostnad.

Förbrukning påverkar elpriset

Det finns faktiskt inget elpris som är det (objektivt) bästa. Snarare handlar det lite om din egen förbrukning. Visserligen, kan man mäta och introducera billig el i form av kWh-pris och därefter kan man göra en egen uppskattning på vad den generella månadskostnaden kommer landa på, ungefär.

Problemet är dock att kWh sällan är den enda variabeln som bestämmer den fullständiga månadskostnaden. Därutom, påverkar själva avtalet priset eftersom det både finns rörliga, fasta och blandade varianter. Om du väljer ett avtal med rörligt pris kommer månadskostnaden att förhålla sig till elbörsen.

Nedan finner du lite mer påtagliga fakta som kan vara bra att ha när det går i tankarna att byta leverantör av el. Men tänk på att dubbelkolla eventuella bindningstider som du kanske har med din aktuella elleverantör.

Rörligt eller fast elpris?

Att skaffa ett rörligt elpris för att lyckas få ner elpriset är ett normalt tillvägagångssätt. I praktiken kan dock ett rörligt elavtal betyda att priserna stiger under vinterhalvåret – och sjunker vid sommartid.

Förvisso, kan det självfallet vara lönsamt att göra som de flesta svenskar och satsa på det rörliga avtalet. Men, om man känner sig lugnare med ett fast avtal bör man förstås satsa på ett sådant. Högre upp finner du en video som lite mer i detalj skildrar skillnaden mellan rörliga och fasta alternativ.

Välja och byta el i Sverige

Oavsett om du finns i Stockholm eller Göteborg är det (oftast) enkelt att byta bolag i Sverige. Detta eftersom din nya leverantör av el i regel brukar sköta hela bytet. Det enda som krävs av dig är egentligen att urskilja ett elpris som är bättre än ditt nuvarande.

Den nya leverantören av el kommer nämligen komma överens med ditt nuvarande elbolag om startdatum och annat så att du slipper bekosta dubbla månadsavgifter. Däremot kan det hända att ditt nuvarande elabonnemang har en uppsägningstid.

Du bör således alltid kontrollera hur lång tid det är kvar på ditt avtal. Detta är särskilt viktigt om du har ett fast elpris då dessa i regel brukar ha bindningstid. Parallellt med de rörliga elprisen som oftast är fria från uppsägningstid och andra tråkigheter.

Hitta den bästa aktören

Det finns en hel del aktörer på den svenska marknaden som sysslar med el. I skrivande stund finns det ca 100 olika elleverantören. Dessa hundra elleverantörer erbjuder en stor variation och vissa sysslar endast med att leverera el medan andra äger delar av elnätet eller till och med producerar egen el.

Att hitta den bästa elleverantören av alla dessa kandidater kan vid första anblick vara en tuff uppgift. Framförallt eftersom det tar ganska lång tid att jämföra alla elbolag och dessutom tar det tid och energi att lokalisera den bästa.

Att utgå från att den billigaste elleverantören är den bästa är ofta ett misstag. Däremot bör man inte förbise variabeln, då priset är centralt för de flesta hushåll. Det är faktiskt oftast just månadskostnaden som är det största sporren till att jämföra och byta el.

Billigaste elpriset

Eftersom det är svårt att kora den bästa elleverantören är det oftast bättre att utse den förmånligaste aktören. På så vis kan man få en generell bild kring elbolag och vad de erbjuder sina kunder. Dessutom, genom att styra efter priset kan man enkelt få en uppfattning kring vad man kan kräva som kund.

Vi har valt att samla de elleverantörer som erbjuder el till en billig slant – utan att spara in på prestanda och värde. På så vis kan du vara säker på att du kommer hitta både det billigaste och bästa elpriset hos oss.

Vanliga frågor om elpris

Vad anses som ett billig elpris?

Billigt elpris innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja ett fast eller rörligt elpris?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer lönsamt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt inom andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Bör jag byta avtal?

Om du är på jakt efter att hitta ett billigt elpris kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta aktör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Vad innebär påslag?

Förslagsvis, marknaden säger (genom Nord Pool) att elpriset kostar 20 öre /kWH. Du har en elleverantör som lägger till ett påslag på 10 öre /kWh. Detta innebär att kostnaden för dig blir 30 öre /kWh.